Eerste operatierobot in Nederland in gebruik genomen

In Het Oogziekenhuis Rotterdam is de eerste operatierobot voor oogchirurgie in gebruik genomen. Deze robot zal de artsen ondersteunen bij het uitvoeren van operaties.

In de toekomst zal de operatierobot, van Preceyes, gebruikt worden bij netvliesoperaties. Op deze manier kunnen patiënten veiliger en preciezer geholpen worden. Ook worden door de komst van de robot nieuwe behandelingen mogelijk voor aandoeningen aan het netvlies, die op dit moment nog niet verholpen kunnen worden omdat er nog geen adequate behandelingen voor zijn, zoals het toedienen van medicijnen in zeer kleine bloedvaten die zich achterin het oog bevinden. Deze behandelingen kunnen er in de toekomst voor zorgen dat mensen minder snel, of zelfs helemaal niet, hun zicht verliezen.

Netvliesoperaties

Netvliesoperaties worden momenteel alleen nog handmatig uitgevoerd door een kleine groep hooggespecialiseerde artsen. In samenwerking met verschillende artsen ontwikkelde Preceyes een robot die zal worden ingezet ter ondersteuning van de arts tijdens operaties. In Oxford werd in 2016 al het eerste systeem in gebruik genomen. Het tweede systeem, het PRECEYES Surgical System, is al wereldwijd in gebruik genomen en is nu dus ook in Het Oogziekenhuis werkzaam.

Nauwkeurig opereren

De robot bevat een sensor die via geluidssignalen aangeeft hoe ver de oogarts van het netvlies is verwijderd met de benodigde instrumenten. Ook kan de robot hier zelf snel en nauwkeurig op reageren, zodat het instrument, gekoppeld aan de robot, bijvoorbeeld niet het netvlies kan raken. Tevens wordt er veel data verzameld tijdens het gebruik van de robot. Deze data kan weer helpen om de procedures steeds weer te verbeteren en de chirurgen te trainen.

Bron: Het Oogziekenhuis Rotterdam