Eet meer kaas: dat is goed voor uw hart

We horen altijd dat we minder zout moeten eten: dat verlaagt onze kans op hoge bloeddruk en hartziekte. Maar daar is nog een andere manier voor: meer kaas eten. Kaas gaat het effect van natrium in onze voeding tegen, blijkt uit nieuw onderzoek.
Hoewel zuivelproducten als kaas ook zout bevatten, hebben ze toch een beschermende werking, zeggen onderzoekers van de Staatsuniversiteit van Pennsylvania. Dat zou kunnen verklaren waarom mensen die meer zuivel eten een lagere bloeddruk hebben, zegt Lacy Alexander, een van de onderzoekers.
De onderzoekers denken dat de eiwitten en voedingsstoffen in kaas de bloedvaten beschermen tegen de nadelige kortetermijneffecten van de natrium die in andere voedingsmiddelen zit, of die we zelf als keukenzout toevoegen. Ze onderzochten de gezondheid van hart en bloedvaten bij een groep vrijwilligers. Die gaven ze verschillende dingen te eten: kaas gemaakt van melk, kaas gemaakt van soja of pretzels (zoute krakelingen). Dat deden ze vijf keer, steeds met drie dagen ertussen. Ze ontdekten dat de bloedcirculatie van de vrijwilligers verbeterde na het eten van de kaas op basis van melk. Dat gebeurde niet na het eten van pretzels of sojakaas, hoewel dat ook zoute voedingsmiddelen zijn. Het natriumgehalte van de drie producten is ongeveer even hoog.
Br J Nutr, 2016; 116: 658-65