Eet prebiotica voor een betere nachtrust

Als je niet goed slaapt, wees dan aardiger voor je darmen. Voor het slapengaan prebiotica eten, zoals yoghurt, zuurkool of kimchi, kan helpen bij slapeloosheid. Er zitten stoffen in die kunnen bijdragen aan het herstel van zowel een goede Remslaap als andere slaapfasen. Deze stoffen voeden de bacteriën in onze darmen die in verbinding staan met de hersenen en daardoor de slaapkwaliteit beïnvloeden, aldus onderzoekers van de Amerikaanse University of Colorado. 

Zij gebruikten massaspectrometrie-technieken om getuige te zijn van de darm-hersensignalen die bekend staan als metabolieten – bioactieve kleine moleculen, door bacteriën geproduceerd bij het afbreken van voedsel – in een groep laboratoriumratten. De ratten kregen ofwel een standaard voeding of een dieet rijk aan prebiotica, afkomstig uit voeding zoals linzen, kool, zuivel en kimchi, een Koreaans gerecht van gefermenteerde groenten. 

De met prebiotica gevoede ratten hadden een andere metabolietensamenstelling en hun slaappatronen waren dieper en beter. Ter vergelijking: de ratten die een standaardvoeding kregen, produceerden metabolieten die een goede nachtrust kunnen verstoren. De onderzoekers waarschuwen dat een slechte slaper mogelijk een enorme hoeveelheid zuurkool of linzen moet eten om een verbetering te ervaren en prebiotische supplementen werken mogelijk beter, afhankelijk van het individuele profiel van een persoon. 

BRON:
Sci Rep, 2020; 10: 3848