Eet uw vlees niet meer rauw als u ouder wordt

Als u graag rood vlees eet, zou u kunnen overwegen om het iets langer te laten garen naarmate u ouder wordt. Het lichaam verliest het vermogen om de goede voe-dingsstoffen uit rood vlees te halen als we de zeventigjarige leeftijd bereiken, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Oudere mensen die rood vlees eten kunnen een ernstig tekort aan essentiële voedingsstoffen ontwikkelen, omdat hun lichaam de goede voedingsstoffen niet kan absorberen en verwerken, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Clermont Auvergne in Frankrijk. Dit kan leiden tot sarcopenie, een afname van de spiermassa en de spierkracht, en op den duur tot evenwichts- en bewegingsstoornissen.

Goed doorbakken

Tien oudere vrijwilligers in de leeftijd van 70 tot 82 jaar kregen ofwel rood vlees te eten dat gedurende vijf minuten gebakken werd op 55° C, ofwel een stuk doorbakken vlees dat gedurende 30 minuten gebakken werd op 90° C. Bij mensen die rood vlees aten verliep de eiwitsynthese in het algemeen minder goed, stelden de onderzoekers vast.

Het eten van rood vlees lijkt geen probleem te zijn voor jongere mensen, maar ouderen kunnen dit beter laten en in plaats daarvan kiezen voor doorbakken vlees.

Bron: Am J Clin Nutr 106 (5), 1257-1266.