Eet volkorengranen en verlaag het risico op hart- en vaatziekten

Nieuw onderzoek toont aan dat mensen die meer volkorengranen eten minder risico hebben op hart- en vaatziekten.

In Nederland stierven er in 2019 ruim 37.000 mensen aan hart- en vaatziekten. Aandoeningen die in belangrijke mate worden beïnvloed door voeding- en leefwijze. Eerder uitgevoerde onderzoeken gaven al aan dat overgewicht, roken en weinig lichaamsbeweging risicofactoren zijn en dat het gebruik van volkorengranen de risico’s op hart- en vaatziekten verminderen. Waar het nog aan ontbrak was een specifiek onderzoek naar de relatie tussen het gebruik van volkorenvoedsel en de vroege waarschuwingssignalen voor hart- of vaatproblemen.

De nieuwste studie, die onlangs verscheen in Journal of Nutrition, richtte zich specifiek op de risicofactoren voor hart- of vaatproblemen: middelomtrek, cholesterol, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Ruim drieduizend mensen namen deel aan het onderzoek. De gegevens haalden de onderzoekers uit een langlopende studie naar hart- en vaatziekten uit Massachusetts die begon in 1971. Om de vier jaar gaven de deelnemers hun medische gegevens door en ondergingen zij een lichamelijk onderzoek. Vanaf 1991 hielden zij een voedingslijst bij en vulden een vragenlijst in over hun voedselinname. En door dit laatste onderdeel lukte het de onderzoekers van de nieuwe studie om te bepalen hoeveel volle granen de deelnemers aten.

Bij de deelnemers die de minste hoeveelheid volle granen consumeerden, nam de middelomtrek gemiddeld ruim twee centimeter toe in de tussenliggende periodes van de vierjarige onderzoeken. De deelnemers die meer volle granen in hun voedingspatroon hadden, kenden gemiddeld slechts één centimeter toename in middelomtrek.

Daarnaast lieten de deelnemers die wat minder gebruikmaakten van de volkorengranen een grotere stijging zien van bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Het onderzoeksteam suggereert dat deze resultaten laten zien dat het toevoegen van volkorenvoedsel aan je voedingspatroon gezondheidsvoordelen oplevert die verder gaan dan een stabiel gewicht naarmate je ouder wordt. In feite zijn mensen die meer volkorengranen eten beter in staat om hun bloedsuikerspiegel en bloeddruk op peil te houden. En dat is dan weer voordelig om hart- of vaatziekten buiten de deur te houden.

Bron: The Journal of Nutrition. Juli 2021. nxab177
Beeld: Couleur