Eieren goed voor het hart

Voor iedereen die nog steeds geen eieren eet vanwege een oud dieetadvies – dat ze het cholesterol zouden verhogen – is het goed om dit nog eens te overdenken. Eieren zijn inmiddels ook beschreven als een van de ‘meest perfecte voedingsmiddelen’: vol eiwitten, lipiden, vitaminen en mineralen. En ze beschermen juist tegen hartziekten in plaats van dat ze die zouden veroorzaken.

Eieren zijn namelijk een zeer rijke bron van antioxidanten. Twee rauwe eidooiers bevatten twee maal zo veel antioxidanten als een appel en ongeveer evenveel als 25 gram cranberry’s. Eenmaal gekookt of gebakken is een ei ongeveer de helft van zijn antioxidanten kwijt, maar dan nog is het de ideale start van de dag, vanwege het beschermende effect tegen hartziekten en kanker.

Aldus luiden de nieuwste ontdekkingen van Jianping Wu aan de universiteit van Alberta, in Canada. Wu is met stip stijgende als eierkenner, want in eerdere onderzoeken bewees hij reeds dat eieren de aanmaak van peptiden (korte eiwitten met peptidebindingen) in de maag bevorderen die eenzelfde werking hebben als ace-remmers: het verlagen van hoge bloeddruk.

Bron: Food Chem, 2011; 129: 155