Eigenaren van gezelschapsdieren blijven mentaal langer scherp

Het hebben van een huisdier kan ons mentaal scherp houden naarmate we ouder worden. Het kan ook onze bloeddruk en stress verlagen.

De cognitieve achteruitgang na de leeftijd van 65 is bij mensen met huisdieren langzamer, zo blijkt uit een nieuwe studie. De voordelen waren het grootst bij degenen die al minstens vijf jaar een hond of kat hadden.

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan volgden de gezondheid en mentale vermogens van 1.369 mensen met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar. Ongeveer de helft had een huisdier en een derde van de huisdierbezitters had het dier al meer dan vijf jaar.

Met behulp van periodieke cognitieve tests ontdekten de onderzoekers dat de eigenaren van gezelschapsdieren gedurende de zes jaar van het onderzoek hogere scores noteerden. De scores waren nog hoger bij degenen die al lang een huisdier hadden.

De onderzoekers denken dat een huisdier stress vermindert, wat een directe invloed kan hebben op onze cognitieve vaardigheden, zoals geheugen en probleemoplossing. Een huisdier zorgt ook voor meer lichaamsbeweging – een hond moet bijvoorbeeld een paar keer per dag uitgelaten worden – en ook dit kan de cognitieve vaardigheden verbeteren.

De lagere stressniveaus verlagen ook de bloeddruk van de eigenaar.

Bron: American Academy of Neurology 74th annual meeting