Eiwitkwaliteit van soja hoog

De vraag naar plantaardige eiwitrijke producten voor menselijke consumptie groeit. Op dit moment bestaan plantaardige eiwitrijke producten voornamelijk uit sojabonen, omdat deze niet zo duur zijn en een hoge eiwitkwaliteit kennen.

Tijdens de productie van plantaardige eiwitrijke producten – denk aan vleesvervangers of alternatieven voor zuivel – ondergaan ingrediënten zoals soja over het algemeen verschillende verwerkingsmethoden, bijvoorbeeld verhitten of weken. Er is echter weinig bekend over het effect van deze methoden op de voedingskwaliteit van eiwitten. Om een beter inzicht te krijgen in dit effect, hebben WUR-student Lisa van den Berg en collega’s van WUR (Wageningen University and Research) en Unilever een aantal eerdere studies geanalyseerd, waarbij zij keken naar de zogenaamde digestibility indispensable amino acid scores (DIAAS). En hoe hoger de score, des te beter een plantaardige product qua aminozuur-samenstelling en verteerbaarheid voldoet aan de behoeften van het lichaam. Scores boven de 75 zagen de onderzoekers als een goede score. Sommige producten scoorden onder de 75, zoals bewerkte sojabonen, soja-eiwitmeel en eiwitisolaten, maar gemiddeld genomen kwamen de onderzochte producten hoger uit dan 85. Na bewerking was deze score in sommige gevallen zelfs hoger dan voor bewerking.

Deze studie bevestigt hiermee dat de meerderheid van de sojaproducten zonder meer voedzaam is, waarbij de manier van verwerken de eiwitkwaliteit wel kan verhogen of verminderen. Meer studie is volgens de onderzoekers nodig om exacter in beeld te brengen hoe verwerking en nabewerking de eiwitkwaliteit beïnvloeden van de eindproducten die mensen consumeren.

Eerder ging ook onze columnist Maarten Klatte in op de voedzaamheid van soja en de mythen die over soja rondzingen. Zijn column lees je hier.

Bron: Front. Nutr., 27 September 2022