Elke dag een stukje bewerkt vlees verhoogt het risico op dementie

Elke dag slechts één stukje bewerkt vlees eten, zoals een plakje bacon, is al voldoende om het risico op dementie te verhogen met 44 procent.

Onderzoekers van de Universiteit van Leeds, die de eetgewoonten en gezondheid analyseerden van bijna 500.000 mensen die deelnamen aan de UK Biobank-enquête, hebben de schadelijke effecten van vleeswaren aangetoond.

Slechts 25 gram bewerkt vlees per dag eten verhoogt het risico op dementie al met 44 procent. Omgekeerd was het risico voor degenen die onbewerkt rood vlees aten, zoals rundvlees, varkensvlees of kalfsvlees, 19 procent kleiner.

Bijna 3.000 mensen in het onderzoek ontwikkelden dementie tijdens de acht jaar dat ze werden gevolgd; deze mensen waren meestal ouder, lager opgeleid, armer, rookten vaker en hadden minder lichaamsbeweging.

Hoewel genetische factoren de kans op dementie verzesvoudigden, waren de risico’s van het eten van bewerkt vlees constant voor alle genetische typen. Degenen die het meeste bewerkte vlees aten waren vaker man, hadden overgewicht of obesitas en aten minder groenten en fruit.

Bron: Am J Clin Nutr, 2021 Mar 22; nqab028