Elke vorm van lichaamsbeweging helpt je gezond te leven

Lichaamsbeweging is goed voor ons, vooral als we ouder worden, maar om gezond oud te worden hoeven we geen intensieve training te doen waarbij we onze spieren voelen branden.

Voor de gezondheid is matige lichaamsbeweging of een algemene activiteit, zoals wandelen en tuinieren, net zo goed; wie dat doet leeft net zo lang en heeft een vergelijkbare afname van het risico op hart- en vaatziekten.

Onderzoekers hebben de voordelen van intensieve en matige lichaamsbeweging getest op 1.567 mensen met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar. Ze werden opgesplitst in drie groepen; een groep met zeer intensieve lichaamsbeweging, een met matige lichaamsbeweging en een met algemene activiteiten.

Na vijf jaar was het aantal gevallen van hartaandoeningen en kanker in alle groepen ongeveer gelijk, evenals het aantal sterfgevallen. Gemiddeld over de drie groepen had 15,6 procent een hartziekte, met 16 procent in de groep die algemeen actief was, 15 procent in de groep met matig intensieve lichaamsbeweging en 15,3 procent in de groep die intensief trainde.

Bron: BMJ, 2020; 371: m3485