Eten op schema bij diabetes

Diabetes type 2 patiënten moeten een gezond dieet volgen en meer bewegen. Door op en gezond gewicht te blijven is het lichaam beter in staat bloedsuiker te verwerken. Nu is uit onderzoek gebleken dat niet alleen wat je eet van belang is, maar ook wanneer je eet.

Wetenschappers aan de Universiteit van Adelaide, Australië hebben meerdere onderzoeken gedaan naar het effect van een strak voedingsschema op het vermogen van het lichaam om het bloedsuikergehalte te controleren. Een van de onderzoeken was een experiment van een week waarin vijftien proefpersonen mochten eten wat ze wilden, maar binnen een tijdsbestek van negen uur. Een aantal van hen begon in de ochtend, anderen in de middag. Uit de resultaten bleek dat zolang de regelmaat van het schema wordt aangehouden, het lichaam beter in staat was het bloedsuikergehalte te controleren.

Vervolgonderzoek

Uit een vervolgonderzoek van acht weken werden de resultaten uit het eerste onderzoek bevestigd. Het bloedsuikergehalte in het lichaam van de proefpersonen daalde. Het menselijk lichaam is duidelijk gebaat bij regelmaat als het gaat om het reguleren van het bloedsuikergehalte, zelfs als de voeding niet gezond is. De onderzoekers benadrukken dat dit geen argument tegen gezonde voeding is. Hun onderzoek dient als aanvulling bij de behandeling van diabetici.

Eten op juiste tijden

De leider van het onderzoek, Leonie Heilbronn, denkt dat de resultaten positief zijn door dat het schema ervoor zorgt dat het lichaam voedsel verwerkt op de momenten dat het lichaam het meest actief is. Het schema van negen uur zorgt ervoor dat het lichaam meer tijd heeft om het voedsel te verwerken. Heilbronn benadrukt dat het schema wel moet passen bij je leefstijl om maximaal effectief te zijn.