Etherische olie tegen de ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een infectie met een bacterie. Als de infectie niet op tijd wordt behandeld, dan kan deze ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Antibiotica zijn niet altijd effectief. Etherische oliën kunnen mogelijk uitkomst bieden.

De bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt is Borrelia burgdorferi. De bacterie wordt vaak doorgegeven via een tekenbeet. Als de bacterie niet in een vroeg stadium bestreden wordt, dan kan er ernstige neuroborreliose ontstaan. Een belastende ziekte met uiteenlopende klachten waaronder klachten in het zenuwstelsel, pijn, hartproblemen en gewrichtsklachten.

Infectie met Borrelia burgdorferi is in een vroeg stadium met de juiste antibiotica goed te behandelen. Echter, bij een te late diagnose kan de infectie chronisch worden en kunnen antibiotica nog maar moeilijk de bacterie bereiken, omdat deze op moeilijk bereikbare plekken in het lichaam gaat zitten en een beschermende biofilm kan vormen. Omdat de ziekte steeds vaker voorkomt, zijn wetenschappers op zoek naar manieren om de bacterie te bestrijden. Etherische oliën lijken een belangrijke rol te kunnen gaan spelen.

Etherische olie werkzaam

Duitse wetenschappers onderzochten de bacteriedodende effecten van 30 verschillende etherische oliën. Eerder was al duidelijk geworden dat oregano-, kruidnagel- en kaneelolie in staat zijn om de borrelia-bacterie te doden. Deze nieuwe studie heeft nu laten zien dat ook laurierolie en Cinnamonum cassia-olie de groei van de bacterie bij chronische lyme kunnen remmen. De werkzame stoffen in deze oliën zijn carvacrol, eugenol en cinnamaldehyde. Oregano, kaneel en kruidnagel hadden zelfs een sterkere werking dan het antibioticum daptomycine. Omdat de gebruikte oliën erg sterk zijn in gebruik, moet vervolgonderzoek uitwijzen op welke manier ze veilig inwendig gebruikt kunnen worden. Het onderzoek biedt mooie perspectieven voor een toekomstige behandeling van de ziekte van Lyme.

Meer informatie over complementaire therapieën bij de ziekte van Lyme vindt u in de augustus uitgave van Medisch Dossier.

BMC Complement Altern Med. 2019 Feb 4;19(1):40.