Europees verbod op kwikvullingen

Vanaf 1 juli 2018 moeten tandartsen in heel Europa bij zwangere en zogende vrouwen en bij kinderen onder de 15 stoppen met het aanbrengen van amalgaamvullingen (die kwik bevatten).
Er is onlangs een wet van deze strekking aangenomen door het Europees Parlement.
Daarnaast moeten de gezondheidsinstanties van de lidstaten vóór 1 juli 2019 een plan van aanpak indienen over hoe ze de toepassing van amalgaamvullingen bij de rest van de bevolking willen verminderen.
De verordening is een overwinning voor consumentenorganisaties, die de afgelopen zes jaar een belangrijke rol hebben gespeeld bij de totstandkoming ervan.
Groeperingen als de Wereldalliantie voor Kwikvrije Tandheelkunde voorspellen dat de regel in de ontwikkelde wereld het begin van het einde betekent voor amalgaamvullingen. In Nederland gebruiken tandartsen nu al nauwelijks amalgaamvullingen meer.
Amalgaam is een legering van kwik met zilver, tin en koper, en wordt al meer dan 150 jaar door tandartsen gebruikt omdat het goedkoop en flexibel is. Tandheelkundige verenigingen hebben altijd volgehouden dat het kwik (ongeveer de helft van de vulling) ingesloten is en niet vrijkomt.
Maar zoals Medisch Dossier eerder heeft onthuld, komt het kwik wel degelijk vrij en kan het hersenen, hart, nieren, longen en het afweersysteem beschadigen. De darmen zetten elementair kwik namelijk om in het zeer giftige methylkwik.
www.eeb.org/index.cfm/library/eu-agrees-dental-amalgam-ban-in-children-pregnant-and-breastfeeding-women/