Europese pressiegroep voor kankerbestrijding: een nieuwe dekmantel voor een geneesmiddelenfabrikant

Het is niet allemaal wat het lijkt bij Cancer United, een pressiegroep op het gebied van de kankerbestrijding die onlangs in Brussel is gelanceerd. De groep, die zichzelf een voortrekkersrol toedicht, is een coalitie van artsen, verpleegkundigen en patiënten die zich allemaal beijveren voor gelijke toegang tot kankerzorg in heel Europa.
Onderzoekers beweren echter dat de groep slechts een façade is waarachter geneesmiddelengigant Roche schuilgaat; Roche maakt Herceptin (trastuzumab), het nieuwe ‘wondermiddel’ tegen borstkanker, en het monoklonale antilichaam Avastin (bevacizumab). Het bewijs? De geneesmiddelenfabrikant financiert deze coalitie, een hoge medewerker van Roche zit in het bestuur van Cancer United en het secretariaat is in handen van Weber Shandwick, het reclamebureau van het bedrijf.
Verschillende parlementsleden en het hoofd van de European Cancer Patients Coalition hebben zich al uit het bestuur van Cancer United teruggetrokken omdat zij zich zorgen maakten over de manier waarop de financiering is geregeld.
Centraal in de campagne van de nieuwe pressiegroep staat een controversiële studie die twijfelachtige resultaten heeft opgeleverd. Dat onderzoek is toevallig eveneens door Roche gesubsidieerd.5
5 The Guardian, 18 oktober 2006