(Ex-)rokers hebben baat bij speciaal dieet

Roken brengt ernstige gevolgen met zich mee, zoals longkanker, coronaire hartziekten, maar ook de chronische longziekte COPD. Het blijkt echter dat wanneer rokers en voormalig rokers kiezen voor meer groente en fruit, zij een lager risico lopen op het ontwikkelen van deze chronische longziekte. Roken stimuleert namelijk oxidatieve weefselstress en ontsteking in de longen. De antioxidanten die zich in groente en fruit bevinden, beschermen hier tegen met als gevolg dat de ontwikkeling op COPD voorkomen kan worden.

Onderzoekers van het Zweedse Karolinska Instituut concludeerden dat elk portie groente en fruit dat dagelijks geconsumeerd wordt het risico op COPD met maar liefst vier procent kan laten afnemen bij voormalig rokers en zelfs acht procent bij rokers.

Voor dit onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Thorax, een gespecialiseerde uitgave van The British Medical Journal, werden 44.000 Zweedse mannen in de leeftijd van 45 tot 79 gedurende dertien jaar gevolgd. Van deze onderzoekspopulatie had 63 procent ooit gerookt, 24 procent rookte op het moment van het onderzoek en tien procent had nooit gerookt.

Vijf porties groente en fruit

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de deelnemers die dagelijks vijf of meer porties groente en fruit tot zich namen maar liefst 35 procent minder kans hadden op longziekte in vergelijking met de deelnemers die twee of minder porties per dag aten. Bij rokers werd het risico op COPD met maar liefst 40 procent verlaagd wanneer zij dagelijks vijf of meer porties groente en fruit aten. Bij voormalig rokers was dit 34 procent.

Wanneer minder dan twee porties groente en fruit gegeten werd per dag, hadden rokers en voormalig rokers respectievelijk 13,5 en 6 keer meer kans op COPD dan de deelnemers die nog nooit hadden gerookt of de deelnemers die vijf of meer porties groente en fruit aten.

Specifieke producten hebben meer effect

Er werden met name grote verschillen gezien wanneer de deelnemers kozen voor voedingsmiddelen als appels, peren, pepers en bladgroenten. Het bleek dat voedingsmiddelen als citrusvruchten, bananen, bessen, tomaten, uien, knoflook, kruis- en wortelgroenten en groente erwten niet het risico op COPD verlaagden.

Bron: Thorax