Extra melk leidt niet tot minder botbreuken

Het nemen van vitamine D pillen en extra calcium door bijvoorbeeld meer melk te drinken, leidt niet tot minder botbreuken. Dit stellen onderzoekers aan het Erasmus Universitair Medisch Centrum.

In principe schreven wij al eerder over dergelijke bewijzen, maar eind september werden de bevindingen bevestigd door de onderzoekers aan Erasmus MC. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift The British Medical Journal.

‘In Nederland drinken mensen al decennialang veel melk omdat ze ervanuit gaan dat dit goed is voor de botten. Maar wij hebben in ons onderzoek geen bewijs gevonden dat extra melk drinken het risico op botbreuken vermindert’, zegt onderzoeksleider Fernando Rivadeneira van Erasmus MC’s Endocrinologie-lab.

Het internationale onderzoeksteam onderzocht de rol van vijftien risicofactoren waarvan werd gedacht dat ze een risico op botbreuken met zich mee brengen, zoals vitamine D- en calciumgehalte, bloedsuikerspiegel, diabetes en reuma. Het onderzoek toonde aan dat alleen botmineraaldichtheid (BMD) een duidelijk effect had op het botbreuk risico. Geen van de andere algemeen geaccepteerde risicofactoren die getest werden had een grote invloed op het botbreuk risico.

Opmerkelijke bevindingen

De onderzoekers vinden het opmerkelijk dat hun analyse aantoonde dat verandering in het vitamine D-gehalte geen effect heeft op botbreuken. ‘We vonden bovendien geen bewijs van een beschermend effect van langdurige consumptie van calcium uit zuivel op het botbreuk risico’, zegt Rivadeneira.

Dit betekent echter niet dat we allemaal kunnen stoppen met melk drinken. Rivadeneira zegt: ‘Calcium is belangrijk voor de botten en te weinig calciumconsumptie is nog steeds een risicofactor voor botbreuken. We weten al heel lang dat uitgebalanceerde voeding naast bronnen van vitamine D ook de aanbevolen hoeveelheid calcium bevat. Maar extra veel melk drinken heeft geen effect.’
Mensen die echter osteoporose-medicatie gebruiken of bij wie vitamine D-gebrek is vastgesteld mogen het gebruik van supplementen niet stopzetten zonder hun arts te raadplegen. ‘De resultaten van ons onderzoek strekken zich niet uit tot mensen met een verhoogd risico, voor wie supplementen mogelijk wel nuttig zijn.’

Bron: Erasmus MC