Extra water drinken halveert het risico op urineweginfecties

Vrouwen die last hebben van frequente urineweginfecties zouden per dag 1,5 liter water extra moeten drinken. Dit halveert de kans dat de aandoening terugkomt.

Het extra water helpt bacteriën uit de blaas weg te spoelen en vermindert de kans dat ze zich hechten aan de cellen van de urinewegen, wat gebeurt tijdens het ontwikkelen van een urineweginfectie.

Nog niet getoetst

Hoewel dit logisch klinkt was nog niemand op het idee gekomen om dit te toetsen, stellen onderzoekers van de School of Medicine van de Universiteit van Miami. Ze verzamelden een groep van 140 vrouwen die in het afgelopen jaar minstens drie urineweginfecties hadden en wier vochtinname aan de lage kant was. De helft van hen veranderde hier niets aan, terwijl de anderen gevraagd werd om 1,5 liter water per dag extra te drinken, wat min of meer overeenkomt met zes glazen.

Samen met alle andere dranken die de vrouwen gedurende de dag dronken, kregen ze tot 2,8 liter water binnen, terwijl degenen die niets extra dronken toch nog ongeveer 1,2 liter water binnenkregen.

Na een jaar rapporteerden de vrouwen die geen extra vocht innamen dat zij in de afgelopen twaalf maanden tot wel drie urineweginfecties opliepen, terwijl de groep die meer vocht binnenkreeg ongeveer 1,6 urineweginfecties kreeg, zijnde een afname van 48 procent.

Naar schatting 60 procent van de vrouwen zal minstens een keer in hun leven een urineweginfectie krijgen, en bij een kwart daarvan treedt later weer een infectie op.

Bron: Proceedings of the Infectious Diseases Society of America’s IDWeek, October 5, 2017