Extreem hoge fitheid verlengt levensduur

Een zeer goed uithoudingsvermogen leidt tot een langere levensduur. Ook bij mensen die last hebben van bepaalde aandoeningen. Dat blijkt uit recent onderzoek van het ziekenhuis Cleveland Clinic in Ohio.

Onderzoekers onderzochten 122.007 patiënten die een loopbandtest ondergingen tussen 1991 en 2014. Ze keken voor het onderzoek vooral naar het sterfterisico in het algemeen met betrekking tot de voordelen van lichaamsbeweging en fitness. Uit de studie blijkt dat een beter uithoudingsvermogen in direct verband staat met een lager sterftecijfer. De resultaten verschenen in het Journal of the American Medical Association Network Open.

Het gaat daarbij specifiek om de aerobe conditie, die van belang is voor bijvoorbeeld het lopen of fietsen van lange afstanden of tijdsduur. ‘Aerobe conditie is iets wat de meeste patiënten kunnen opbouwen. Ook kent de hoeveelheid beweging geen grenzen. Beweging kan dus nooit teveel zijn’, aldus de senior auteur en cardioloog Wael Jaber van de Cleveland Clinic.

Fitheid vs ziekten

Het ging de onderzoekers vooral om de relatie tussen een hoge fitheid en sterfte omdat dit nooit eerder was onderzocht. De bevindingen benadrukken de voordelen op lange termijn ongeacht de leeftijd of aanwezige hart- en vaatziekten. Verschillende studies suggereren namelijk een ongunstig effect bij extreme inspanning bij bepaalde cardiovasculaire aandoeningen, zoals de hartritmestoornis atriale fibrillatie of kransslagaderaandoeningen.

‘Iedereen moet worden aangemoedigd om hoge fitnessniveaus te bereiken en te behouden’, stelt Jaber. Geen uithoudingsvermogen is zelfs vergelijkbaar met de risicofactoren, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en roken.

Groepen

De patiënten werden voor het onderzoek gesplitst in vijf prestatiegroepen: elite (vergelijkbaar met duursporters), hoog, bovengemiddeld, benedengemiddeld en laag. Ook werd gekeken naar geslacht, leeftijd, lengte, gewicht en BMI en eventuele medicatie en ziekten. Juist extreme fitheid leverde extra overlevingsvoordeel op ten opzichte van meer bescheiden fitnessniveaus. Uiterst fitte patiënten leven het langst, aldus de wetenschappers.

Bron: JAMA Network Open, 2018; 1 (6): e183605