Fabrikant Tamiflu verhult ineffectiviteit en gevaren

Geneesmiddelgigant Roche verdient jaarlijks 1,9 miljard dollar aan de verkoop van Tamiflu, wereldwijd het meest gebruikte middel tegen griepepidemieën. Maar het bedrijf houdt onderzoek achter waaruit valt op te maken dat het middel niet werkt en zelfs schadelijk kan zijn voor het immuunsysteem.
Tamiflu (oseltamivir) blokkeert het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam zelf – het immuunsysteem – tegen het griepvirus en verhoogt het risico op braken bij kinderen. Tevens werkt het nauwelijks beter dan een placebo als het gaat om preventie van de griep of bekorting van de duur van de ziekte als die eenmaal is opgelopen.
Deze ‘nieuwe’ informatie kwam echter pas aan het licht toen een onderzoeksteam van de Cochrane Collaboration gebruikmaakte van het informatierecht om Roche te dwingen onderzoeksgegevens vrij te geven die nooit eerder waren gepubliceerd. De achtergehouden gegevens zijn zelfs in tegenspraak met de publieke uitingen van Roche over Tamiflu als antiviraal middel, inclusief claims dat het middel geen bijwerkingen had en het immuunsysteem niet aantast.
Over de hele wereld hebben regeringen grote voorraden Tamiflu aangelegd voor de behandeling van mensen met cruciale beroepen ten tijde van een epidemie. Roche verdiende in 2009 1,9 miljard dollar aan de verkoop wereldwijd.

Bron: The Cochrane Collaboration, 18 januari 2012; doi: 10.1002/14651858.CD008965.pub3