Kinkhoestvaccin in verband gebracht met eczeem en astma

Farmaceut haalt HPV-vaccin van Amerikaanse markt

Het HPV-vaccin, bedoeld om vrouwen tegen baarmoederhalskanker te beschermen, lijkt een fiasco. Vanwege dalende inkomsten heeft geneesmiddelengigant GlaxoSmithKline (GSK) besloten Cervarix van de Amerikaanse markt te halen. En de overheidsorganisatie Centers for Disease Control and Prevention (het Amerikaanse RIVM) heeft het inentingsprogramma voor het enige overgebleven HPV-vaccin, Gardasil (van Merck), verlaagd van drie naar twee inentingen.
Afgelopen augustus heeft GSK zijn laatste partij de deur uitgedaan. Het Engelse bedrijf kondigde aan het vaccin van de markt te halen vanwege de ‘zeer lage vraag’. Het vaccin had in 2015 in de VS slechts een kleine € 4 miljoen opgebracht.
Toen de twee vaccins op de markt kwamen, voorspelden analisten in de geneesmiddelenindustrie een jaaromzet van $ 10 miljard. Maar zorgen over de veiligheid maakten dat de acceptatie onder tienermeisjes laag was, en de vaccins bereikten maar 40 procent van de markt.
De CDC maakte het nieuwe, lagere aantal inentingen bekend nadat een commissie dat als advies had uitgebracht. Deze verandering wordt gepromoot door een nieuwe publiekscampagne, waarin ouders worden opgeroepen hun tienerdochters te laten vaccineren.
Het vaccin is bedoeld om hen te beschermen tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.
www.fiercepharma.com/pharma/gsk-exits-u-s-market-its-hpv-vaccine-cervarix