FDA doet nu alle NSAID’s in deban

De Amerikaanse ‘waakhond’ op het gebied van medicijnen, de FDA (Food and Drug Administration), heeft alle Amerikaanse artsen gemaand zeer voorzichtig om te gaan met de hele groep van de NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire middelen), zoals aspirine, waaronder ook de recentere versie, de COX-2-middelen. Over de waarschuwing voor die laatste groep was niemand zo verbaasd nadat was gebleken dat er een verband bestond met ernstige hartaandoeningen. Maar een algemene waarschuwing voor de hele NSAID-groep, een zeer lucratieve groep middelen voor de farma-industrie, hadden niet veel mensen verwacht.
De FDA had nogal langzaam gereageerd op de COX-2-middelen, waarvan zelfs de makers in september vorig jaar al toegaven dat ze een gevaar voor de gezondheid inhielden. Misschien vanwege de publieke opinie over hun rol als medicijnenwaakhond ging de FDA vervolgens met spoed over tot een waarschuwing voor de totale NSAID-groep, zodat iedereen weer onder de indruk zou zijn, inclusief de farmaceutische industrie. De waarschuwing volgde op de resultaten van een klinische trial waaruit naar voren kwam dat langdurig gebruik van naproxen, een NSAID, hartklachten kon veroorzaken. Even daarvoor waren er zorgen gerezen over de COX-2-middelen Celebrex (celecoxib) en Bextra (valdecoxib), die in verband gebracht werden met een verhoogd risico van hartaanvallen en beroertes.
Hoewel de waarschuwing gericht was op artsen, maakt de FDA zich tevens zorgen over mensen die geregeld een vrij verkrijgbaar NSAID kopen, zoals aspirine, om langdurig te gebruiken. Gebruik deze ‘in strikte overeenstemming met de aanwijzingen in de bijsluiter’, zo stelt de FDA, en gebruik ze nooit langer dan tien dagen achtereen7.
7www.fda.gov