Fenegriek goed voor cholesterolspiegel

Fenegriek wordt traditioneel gebruikt bij maagdarmaandoeningen en stofwisselingsproblemen. Recent literatuuronderzoek heeft aangetoond dat fenegriekzaad effectief de concentratie bloedvetten -oftewel cholesterol- kan beïnvloeden.

Fenegriek, Trigonella foenum-graecum, is een plant uit de vlinderbloemenfamilie. In het oude Mesopotamië werd het al gebruikt. Het zaad heeft zowel culinaire als medicinale toepassingen. Het zaad heeft een kruidige, bittere smaak en ruikt naar vers hooi. Vandaar dat het ook wel Grieks hooi wordt genoemd. Traditioneel wordt de plant ingezet bij maag-darmproblemen en stofwisselingsproblemen. Fenegriekzaad stimuleert de galaanmaak en verbetert zo de vertering. De plant blijkt ook effect te hebben op de concentratie bloedvetten en is daarom interessant om toe te passen bij een te hoog cholesterol. Wetenschappers hebben door middel van literatuuronderzoek de effecten op cholesterol nader bekeken.

Fenegriek verlaagt cholesterol

Een uitgebreid literatuuronderzoek leverde 12 gerandommiseerde klinische studies op met totaal 560 deelnemers. Analyse van de resultaten wees uit dat fenegriek in staat was om het totaal cholesterol, de hoeveelheid triglyceriden en het slechte LDL-cholesterol te verlagen. Het gezonde HDL-cholesterol werd juist verhoogd. De wetenschappers beredeneerden dat de effecten van fenegriek veroorzaakt worden door een verminderde opname van cholesterol in de darm. Tegelijkertijd wordt de aanmaak van galzuren gestimuleerd. Galzuren bestaan voor een groot deel uit cholesterol en worden gedeeltelijk via de ontlasting uitgescheden. Door een verminderde opname en een verhoogde uitscheiding neemt de totale hoeveelheid cholesterol in het lichaam af. Naast de eerder gevonden effecten van fenegriek op de bloedsuikerspiegel is nu ook aangetoond dat het zaad werkt bij een te hoog cholesterol. Dit maakt gebruik van de plant niet alleen geschikt bij een te hoog cholesterol, maar ook bij het metabool syndroom.

Bron: J Ethnopharmacol. 2020 Feb 19:112538