Fenegriek tijdens de menopauze

Fenegriek is in India een bekend specerij. Ook in Nederland gebruiken we het om mee te koken en kennen we het als medicinale toepassing bij klachten rondom de spijsvertering en ter stimulatie van de borstvoeding. De fenegriekzaden blijken echter een breder effect te hebben op het hormonale systeem van de vrouw. Gebruik kan tevens overgangsklachten verminderen.

De overgang is een levensfase waarin de eierstokken langzaamaan ophouden met het hormoon oestrogeen te produceren. Dit kan gepaard gaan met klachten, zoals opvliegers, nachtzweten, spier- en gewrichtspijn, prikkelbaarheid en vaginale droogte. De gemiddelde leeftijd waarop westerse vrouwen in de overgang raken is 51 jaar. Zodra de laatste menstruatie heeft plaatsgevonden, spreekt men van menopauze.

Behandeling van overgangsklachten in de reguliere praktijk vindt meestal plaats met medicijnen waarin onder andere oestrogeen zit, ook wel hormoonsuppletietherapie genoemd. Gebruik van deze medicijnen kan echter gepaard gaan met bijwerkingen. Daarom kiezen sommige vrouwen voor homeopathische middelen of kruidenmiddelen, zoals soja en rode klaver. Recent onderzoek laat zien dat gebruik van fenegriek ook overgangsklachten kan verminderen.

Minder overgangsklachten

Aan de studie namen 48 postmenopauzale vrouwen deel. De helft van hen kreeg gedurende 42 dagen tweemaal daags een gestandaardiseerd supplement met 250 mg fenegriek-extract. De andere helft kreeg een nepmiddel. Al na twee weken konden de vrouwen die fenegriek gebruikten effect merken. Zij voelden zich emotioneel beter en stabieler. Daarnaast ervaarden ze ook een vermindering van lichamelijke klachten rondom de overgang. Ze hadden ongeveer drie keer minder last van opvliegers, vier keer minder last van nachtzweten en zeven keer minder last van spier- en gewrichtspijn. De vrouwen voelden zich minder prikkelbaar en hadden tevens minder last van vaginale droogte. Deze persoonlijke ervaringen pasten binnen het hormonale beeld. Hormoonanalyse liet zien dat de vrouwen die fenegriek gebruikten significant meer estradiol, vrij testosteron en progesteron in hun bloed hadden. De onderzoekers concludeerden dan ook dat fenegriek bijdraagt aan het behoudt van een goede hormonale balans tijdens en na de overgang.

Bron: ScienceDirect. 2020 Jul; 100209