Fibromyalgie-patiënten gaan ‘ga-ga’ voor Tai Chi

Fibromyalgie kwam in het nieuws nadat popster Lady Gaga haar wereldtournee noodgedwongen moest stopzetten, maar haar fans hadden hun favoriete zangeres misschien nog wel kunnen zien als ze Tai Chi had beoefend, met slow motion bewegingsoefeningen.

Tai Chi is effectiever dan traditionele behandelingen, waaronder medicijnen en aerobe oefeningen, die vaak worden aanbevolen voor de aandoening die chronische musculoskeletale pijn (een verzamelnaam voor pijn, jeuk, prikkelingen, warmte, krampen, stijfheid) en vermoeidheid veroorzaakt. Tai Chi werd vergeleken met aerobe oefeningen in een groep van 226 fibromyalgiepatiënten. Na een jaar rapporteerden alle deelnemers een afname van hun symptomen, maar de grootste verbetering werd waargenomen bij mensen die gedurende zes maanden een of twee keer per week Tai Chi hadden beoefend.

Iedereen kan Tai Chi beoefenen, ongeacht uw mobiliteitsniveau, terwijl niet iedereen aan aerobics kan doen, zeggen de onderzoekers van de Tufts University School of Medicine. Aerobe oefeningen, waaronder wandelen, zwemmen en fietsen, worden aanbevolen om de symptomen van fibromyalgie te bestrijden, maar ze kunnen ook worden vervangen door Tai Chi, zeggen de deskundigen.

Tai Chi omvat ademhalen in langzame, vloeiende bewegingen met aandacht en ‘mindfulness’. Eerder is al aangetoond dat het artritis, de houding, en de spierkracht verbetert en kan helpen bij reumatoïde artritis aan de enkels, heupen en knieën.

Bron: BMJ. 2018 Mar 21;360:k851.