Fluoride en de schildklier

In Nederland wordt al sinds 1976 geen fluor meer aan het drinkwater toegevoegd omdat mensen de vrijheid moeten hebben al of niet fluor te gebruiken. Wel bevat onze tandpasta gemiddeld 1 mg fluoride per cm en die van onze peuters (die hem vaak opsnoepen) ongeveer de helft daarvan. In Amerika dringen momenteel 900 artsen, tandartsen en milieudeskundigen er bij het US Congress op aan niet langer fluor aan het drinkwater toe te voegen, totdat er meer zekerheid is over de veiligheid ervan. Deze groep van experts haalt nieuw onderzoek aan waaruit blijkt dat er gezondheidsrisico’s kleven aan fluoridering. ‘Fluoride kan schadelijk zijn voor de botten, tanden, nieren, hersenen en meer,’ zegt advocaat Paul Beeber, voorzitter van de New York State Coalition Opposed tot Fluoridation.
Fluoride kan, zelfs in concentraties die we als veilig beschouwen, tevens schadelijk zijn voor de schildklier. De Amerikaanse National Research Council zegt in een verslag over de veiligheid van drinkwaterfluoridering dat vooral mensen met een jodiumtekort vatbaar zijn voor die schade. ‘Wanneer mensen een lage concentratie schildklierhormoon hebben, lopen zij een groter risico van een hartaandoening, een verhoogd cholesterol, depressie en, bij zwangere vrouwen, verminderde intelligentie van de nakomeling,’ zegt Kathleen Thiessen, een van de auteurs van dat verslag.
Robert Carton, een milieudeskundige die dertig jaar gewerkt heeft voor de Amerikaanse regering, zegt: ‘Fluoride heeft bij gezonde mannen een schadelijk effect op de schildklier vanaf een dosis van 3,5 mg per dag. Bij mannen met een jodiumtekort is dat effect er al bij 0,7 mg per dag.’ Bij drinkwaterfluoridering is de concentratie fluoride meestal 1 mg per liter1.
In Nederland begon men in de jaren zestig het drinkwater te fluorideren, totdat in 1970 ongeveer eenderde van de Nederlanders gefluorideerd drinkwater gebruikte. In 1976 is men er weer mee gestopt. In de jaren zestig en zeventig werd geadviseerd kinderen fluoridetabletjes te geven (4x daags 0,25 mg). Momenteel krijgen schoolkinderen op indicatie nog fluorapplicaties bij de tandarts, en spoelen op sommige scholen alle kinderen vanaf vijf jaar wekelijks met fluorhoudend mondwater2. Van die laatste twee methoden zijn de doseringen lager en deze worden niet ingeslikt.
1Townsend Letter, 2008; 1 februari: 26
2Ivoren Kruis/NIGZ, Katern fluoride-advies; www.dhin.nl/fluorideadvies.htm