Fluoride verstoort schildklier bij jodiumtekort

Er zijn al langer twijfels over de gezondheidsgevolgen van het fluorideren van drinkwater. Deze twijfels zijn met de publicatie van een grootschalige studie in Canada nu opnieuw bevestigd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat fluoriden de kans op cariës verminderen. Fluoriden zouden zorgen voor een harder en meer zuurbestendig glazuur. Dit gebeurt doordat fluoride een reactie aangaat met het tandglazuur. Bij fluoridering worden er kleine hoeveelheden fluoriden aan het drinkwater toegevoegd, zodat de populatie een hogere dosering van het element binnenkrijgt. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook met jodium, dat verwerkt wordt in gejodeerd keukenzout en brood. In Nederland is drinkwater niet gefluorideerd. In onder andere de Verenigde Staten, Canada, Ierland en Australië gebeurt dit wel.

Controverse rondom fluoride

Er bestaat al decennia grote controverse rondom het gebruik van fluoride. Fluor is geen essentieel sporenelement voor onze gezondheid, daarnaast bestaan er verschillende onderzoeken die juist de giftigheid en schadelijkheid aantonen. Voor het eerst is nu een grootschalig bevolkingsonderzoek uitgevoerd naar het effect van gefluorideerd drinkwater op de schildklierfunctie. De Canadese onderzoekers bekeken de data van ruim 6,9 miljoen volwassenen. Deze mensen gebruikten geen schildkliermedicatie en waren verder gezond. Wel bleek ongeveer 18 procent een matig tot ernstig jodiumtekort te hebben. Dit jodiumtekort bleek samen te hangen met de effecten van fluoride op de schildklier. Fluoride kon in deze mensen de schildklierwerking verstoren, waardoor er een te traag werkende schildklier ontstond. Dit effect ontstond niet bij mensen met voldoende jodium in het lichaam.

Uit dit grootschalige bevolkingsonderzoek blijkt dat de blootstelling aan een lage concentratie fluoride al gezondheidsproblemen kan geven. Gelukkig is drinkwater in Nederland al niet gefluorideerd. De vraag rijst echter wel hoe het zit met de overige manieren waarop we blootgesteld worden aan fluoride, bijvoorbeeld via tandpasta, mondwater of de fluoride-behandelingen bij de tandarts.

Bron: Environ Int. 2018 Dec;121(Pt 1):667-674.