FODMAP-dieet voor sporters

Een beperking van verschillende typen koolhydraten in de voeding, kan de sportprestaties verbeteren.

FODMAP’s zijn korte- en middellange koolhydraten, zoals oligosacchariden, disacchariden, monosacchariden en polyolen. Als deze koolhydraten niet goed opgenomen worden in de dunne darm, dan kunnen de bacteriën in de dikke darm ze afbreken waardoor gasvorming, een opgeblazen gevoel en winderigheid ontstaat. Het FODMAP-beperkte dieet wordt met name toegepast bij mensen met het prikkelbare darm syndroom. Maar liefst 75 procent van de mensen met prikkelbare darmen ondervindt een verbetering van de darmklachten als ze een aantal van deze koolhydraten uit de voeding laten. Vanwege het kalmerende effect op de darmen wordt het dieet echter steeds vaker ingezet voor andere doeleinde.

Een rustige buik

Dat fanatieke sporters vaker last hebben van darmklachten was al bekend. Doordat het lichaam veel energie moet steken in spierherstel kan topsport gepaard gaan met het kortstondige ontstaan van een lekkende darm. Dit geeft buikpijn en problemen met de stoelgang. Het blijkt echter dat de darmongemakken niet alleen maar voorkomen bij topsporters, maar dat ook mensen die een of twee keer in de week sporten last kunnen hebben van darmklachten door het sporten. Voor deze laatste groep lijkt de toepassing van het FODMAP-beperkte dieet te resulteren in betere sportprestaties.

Sporters die veel FODMAP-arme voeding consumeren bleken vaker te gaan sporten en een hogere sportintensiteit aan te kunnen, zonder dat er darmklachten optraden. Mensen die veel FODMAP-rijke voeding aten konden juist minder hard en vaak sportten door de buikpijn.

Waar zitten DODMAP’s in?

FODMAP’s zitten in een grote hoeveelheid voedingsmiddelen, waaronder brood, kaas, verschillende soorten groenten en fruit. Het is daarom aan te raden om het FODMAP-beperkte dieet uit te voeren onder begeleiding van een deskundige om zo tekorten aan bouwstoffen, vitaminen en mineralen op de lange termijn te voorkomen.

Bron: J Int Soc Sports Nutr. 2019 Jan 15;16(1):1.