Frambozen bij het ontbijt tegen diabetes

Voor een gunstig effect bij diabetes type 2 – kunt u wat frambozen eten bij het ontbijt.

Wie elke morgen 125 gram frambozen eet kan de kans op het krijgen van diabetes verlagen. Dit geldt zelfs voor mensen die al in een risicogroep zitten en die al tekenen van insulineresistentie vertonen, zoals mensen met overgewicht of obesitas.

Volgens een ander onderzoek kunnen deze bessen ook het  bloedsuikerniveau bij diabetici verlagen na een maaltijd. Frambozen zijn rijk aan polyfenolen, antioxidanten die ook beschermend werken tegen kanker, hartaandoeningen
en ontstekingen.

De twee nieuwe studies waren gericht op de invloed van het fruit op diabetes. Bij het eerste onderzoek kregen 32 prediabetische mensen op drie verschillende dagen ofwel alleen een koolhydraatrijke maaltijd – die gewoonlijk leidt tot de aanmaak van meer insuline in het lichaam – ofwel dezelfde maaltijd samen met 125 of 250 gram frambozen.
Beide hoeveelheden frambozen verlaagden het insulineniveau aanzienlijk, zo stelden onderzoekers van het Amerikaanse Illinois Institute of Technology vast.

Bij een andere proef in de VS, door onderzoekers van Oklahoma State University, werd het fruit getest op mensen met diabetes. Hun bloedglucosespiegel was twee en vier uur na de maaltijd met frambozen significant gedaald. Ook de biomarkers voor ontsteking in het bloed waren afgenomen.

Na een maand lang een dieet te hebben gevolgd met frambozen waren zowel de niveaus van ontstekingsmarkers als de bloeddruk lager geworden, vergeleken met een standaard dieet.

Obesity, 2019; 27: 542–50 (prediabetes-studie);
Ann Nutr Metab, 2019; 74: 165–74 (diabetes-studie)