Fruit in plaats van statines

Als u slechts één appel per dag eet, kan dat uw kans op een fataal hartinfarct met 60 procent verminderen. Het kon weleens net zo goed werken als een statine of een antihypertensivum om uw cholesterol of bloeddruk te verlagen.
Dit gezondheidsvoordeel bereikt u al met slechts 100 gram fruit per dag: bijvoorbeeld een halve appel. Het is belangrijk dat het fruit vers is en niet bewerkt.
Het belang van fruit eten kwam aan het licht toen onderzoekers de gezondheid en het menu van meer dan 500.000 Chinese mannen en vrouwen bestudeerden, van wie haast niemand fruit at. Dus de voordelen van de minderheid die geregeld fruit at, staken duidelijk af bij de rest, aldus de onderzoekers van de Oxford Universiteit.
Regelmatige fruiteters verminderen hun kans op een fataal hartinfarct met 60 procent en hun kans op grote hartproblemen of een beroerte met 66 procent. Dit werd bevestigd door hun lagere bloeddruk en lager cholesterolgehalte.
De studie had een looptijd van zeven jaar en staafde de resultaten van eerdere studies. Daarin was al geconstateerd dat een gebrek aan fruit in het menu van de Chinezen een van de belangrijkste oorzaken was van een vroegtijdige dood. De onderzoekers schatten dat geregeld fruit eten in China ongeveer 500.000 sterfgevallen door hartziekte kan voorkomen, en nog veel meer beroertes en hartinfarcten zonder fatale afloop.
Bron: New England Journal of Medicine, 2016; 374: 1332-43