Ga even wandelen – en u zult langer leven

Blijf niet de hele tijd zitten, doe iets, om het even wat. Als u slechts 30 minuten zitten inruilt voor een activiteit, kunt u uw kans op een vroegtijdige dood met 35 procent verkleinen.

U hoeft niet perse te staan zweten in de sportschool. Lichte oefeningen – zelfs gewoon rondlopen – kunnen u al helpen om langer te leven.
‘Lichamelijke activiteit van om het even welke intensiteit levert gezondheidsvoordelen op,’ zegt Keith Diaz, een van de onderzoekers van het Irving Medical Center van de Universiteit van Columbia die de gezondheid en activiteitenniveaus van 8.000 mensen van 45 jaar of ouder aan het begin van de studie in kaart bracht.

De onderzoekers ontdekten dat mensen die 30 minuten lang zitten vervingen door oefeningen met een matige tot hoge intensiteit hun kans op een vroegtijdige dood met 35 procent verminderden. Zelfs de mensen die zich nauwelijks inspanden en alleen rondliepen, zagen hun risico met 17 procent dalen.

Als 30 minuten u lang lijkt, bieden zelfs een paar minuten matige tot intense activiteiten nog steeds gezondheidsvoordelen.
De resultaten zijn vooral van belang voor mensen die lang achter elkaar zitten, zoals op het werk. Geschat wordt dat ongeveer 25 procent van de volwassenen acht of meer uur per dag zit. Zelfs een wandeling na de lunch maakt al verschil uit, zeggen de onderzoekers.

In een eerdere studie ontdekten dezelfde onderzoekers dat mensen die een uur of langer zitten zonder op te staan, zelfs niet om rond te lopen, het grootste risico hadden op een vroegtijdige dood. Omgekeerd hadden mensen die 30 minuten of minder zaten het laagste risico.
 

Am J Epidemiol, 2019; 188: 537–44