Gangbaar bloeddrukmedicijn is gevaarlijk

Het aanbevolen eerstelijnsmedicijn tegen hoge bloeddruk is tevens een van de gevaarlijkste. Het brengt driemaal zoveel risico met zich mee als een rivaliserend diureticum. Patiënten die chloortalidon krijgen hebben veel meer kans op een plotselinge en gevaarlijke daling van de kaliumspiegel, wat verwarring, nierfalen en diabetes type 2 kan veroorzaken.

In vergelijking met een ander diureticum, hydrochloorthiazide, gaf het medicijn driemaal meer kans op het veroorzaken van een van deze ernstige bijwerkingen, zeggen onderzoekers van het Irving Medical Center van Columbia University.

Ze doorzochten de gegevens over 17 jaar van 730.000 mensen die waren behandeld voor hypertensie of hoge bloeddruk. Meer dan 6 procent van de mensen die chloortalidon kregen, leed aan hypokaliëmie (laag kaliumgehalte in het bloed), vergeleken met slechts 2 procent van de patiënten die in plaats daarvan hydrochloorthiazide gebruikten.

Hydrochloorthiazide was het belangrijkste diureticum tot 2017, toen de American Heart Association bij de uitvaardiging van de nieuwe richtlijnen chloortalidon verkoos boven hydrochloorthiazide.

Uit een eerdere studie was gebleken dat chloortalidon ook de elektrolyten meer uit balans bracht dan hydrochloorthiazide.

BRON:
JAMA Intern Med, 2020; e197454