Gearomatiseerde elektronische sigaretten bevatten veel schadelijke stoffen

Elektronische sigaretten mogen dan al slecht voor ons zijn, zoals uit onderzoek is gebleken, de gearomatiseerde soort is zelfs nog slechter. De sigaretten worden gearomatiseerd met benzaldehyde, een stof die veel gebruikt wordt in de voedingsmiddelen- en cosmetische industrie, en die schadelijk kan zijn als hij wordt verhit en geïnhaleerd.
Het eerste waaraan u dat merkt is vaak kriebel in uw keel, een hoestje of keelpijn. Als u daar last van krijgt, is het hoog tijd om over te stappen op een e-sigaret zonder aroma, aldus onderzoekers van het Roswell Park Kankerinstituut in New York.
Ze hebben de hoeveelheid benzaldehyde in 145 gearomatiseerde e-sigaretten gemeten en in 108 ervan was de stof aanwezig. De hoogste concentraties werden aangetroffen in sigaretten met kersensmaak: die bevatten doorgaans 43 keer zoveel benzaldehyde dan andere aroma’s.
Medische professionals zouden er niet alleen op moeten letten of patiënten e-sigeretten roken, maar ook op het soort en het aroma van de sigaret.
De onderzoekers gaan nog verder met hun studie naar de mogelijke schadelijke effecten van het ‘vapen’: het roken van elektronische sigaretten. Toch zal waarschijnlijk blijken dat vapen niet zo schadelijk is als het roken van tabak, zeggen ze.
Bron: Thorax, 2016; thoraxjnl-2015-207895