Gebakken rood vlees grote oorzaak van prostaatkanker

Het eten van rood vlees is een belangrijke oorzaak van prostaatkanker, vooral wanneer het bij hoge temperatuur gebakken is. Mannen die vaak dergelijk vlees eten, hebben een risico dat 40 procent hoger ligt dan gemiddeld.

Rood vlees is al een tijdje verdacht als oorzaak van prostaatkanker, maar het verband is veel duidelijker voor heet gebakken vlees. Door dat proces blijken krachtige kankerverwekkende stoffen (carcinogenen) te ontstaan, aldus onderzoekers van de universiteit van Southern California. Zij deden onderzoek met ongeveer tweeduizend mannen, waarvan er meer dan duizend prostaatkanker in een vergevorderd stadium hadden. Zij die meer dan tweeënhalve portie heet gebakken rood vlees per week aten, hadden 40 procent meer kans dat ze deze ziekte hadden en wie meer dan anderhalve portie per week at, 30 procent meer.

Ook van belang was het soort vlees. Hamburgers gaven bijvoorbeeld meer kans op kanker dan biefstuk, terwijl in de oven gebakken kip en ander gevogelte bijna geen effect leek te hebben. Maar gebakken op het fornuis bleek het risico weer bijna gelijk aan dat van rood vlees.

Bron: Carcinogenesis, 2012; 33: 2108-2118; doi: 10.1093/carcin/bgs242