Gebrek aan zonlicht mogelijke medeoorzaak van obesitasepidemie

Is een gebrek aan zonlicht een oorzaak van de obesitasepidemie bij kinderen? Dat zou best eens kunnen. Want vitamine D-supplementen hielpen adolescenten met overgewicht of obesitas in een jaar tijd flink af te vallen.

Ons lichaam slaat vet op als we een tekort hebben aan vitamine D, dat we voornamelijk krijgen uit zonlicht, vooral in de zomer.

Als we dit tekort aanvullen, geven we ons lichaam het signaal om de vetvoorraden te verminderen, zo ontdekten onderzoekers van de medische faculteit van de Universiteit van Athene. De wetenschappers ontdekten dit toen ze supplementen gaven aan een groep kinderen en adolescenten met overgewicht of obesitas.

Ongeveer de helft van de kinderen kreeg vitamine D-supplementen – die ze een jaar lang dagelijks slikten – en de overige kinderen kregen een placebo (nepsupplement).

Aan het eind van het jaar was de groep kinderen die de supplementen slikte flink afgevallen; hun BMI (body mass index) was gedaald en hun cholesterolwaarden waren verbeterd.

Daarom adviseren de onderzoekers ouders om de vitamine D-spiegel van hun kinderen met overgewicht te laten controleren.

Bron: Proceedings of the 57th Annual Meeting of the European Society for Pediatric Endocrinology, Athens, Greece, 27 september 2018