Geef bacteriën hun plek in de Schijf van Zes

Microbioloog, onderzoeker en professor aan de Vrije Universiteit Remco Kort hield tijdens World Microbiome Day (27 juni) een betoog voor het eten van bacterierijk en gefermenteerd voedsel. Sterker nog, de bekende Schijf van Vijf mag hiervoor van hem worden uitgebreid naar de Schijf van Zes.

Hij legt uit dat bacteriën een grote rol spelen bij onze gezondheid. In de loop van de tijd zijn we erin geslaagd om steeds minder bacteriën binnen te krijgen. Dit met dank aan moderne technieken zoals waterzuivering, conserveermiddelen, voedselhygiëne en het gebruik van de koelkast. De microbioloog stelt dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen onze geringere inname van bacteriën en de groei van het aantal auto-immuunziektes zoals voedselallergieën, astma, eczeem en chronische darmontstekingen.

Volgens Kort zitten de honderd biljoen bacteriën in ons lichaam daar niet voor niets. Ze spelen onder meer een rol bij de spijsvertering, de aanmaak van vitamines en – heel belangrijk – de afstemming met ons immuunsysteem. Daarom is het ook noodzakelijk dat er meer aandacht komt voor bacterierijke producten in de voedingsvoorlichting. Denk hierbij aan producten gemaakt door bacteriën en schimmels uit vlees, melk, groenten, fruit en granen, zoals yoghurt, karnemelk, kefir, kimchi, zuurkool, olijven, tempeh en miso. Kort spreekt over een aanbevolen dagelijkse dosis micro-organismen van 10 miljard. Om het voor de consument mogelijk te maken daar rekening mee te houden, is het volgens de microbioloog tijd dat fabrikanten de hoeveelheid levende bacteriën op hun etiketten gaan vermelden.