Geef uw baby ei en pindakaas

Al jaren is het advies aan moeders om de introductie van hoog-allergeen voedsel zo lang mogelijk uit te stellen, dit om voedselallergieën te voorkomen. We zien echter een stijging aan allergieën en daarmee lijkt dit advies niet zinvol.

Voedselallergieën

Moeders doen al jaren hun best om zo lang mogelijk borstvoeding te geven (minimaal 6 maanden) en de introductie van hoog-allergeen voedsel, zoals pinda’s en ei, uit te stellen. De tussenstap bestaat vaak uit pap van rijstmeel of groentepuree. Na minimaal een jaar wordt dan heel voorzichtig wat pindakaas of ei gegeven. Deze manier van voedsel introduceren zou ervoor zorgen dat kinderen minder last hebben van voedselallergieën. Helaas blijkt het tegendeel waar te zijn. Het aantal mensen met een voedselallergie neemt alleen maar toe.

Een andere aanpak

De twijfel sloeg toe toen wetenschappers zagen dat in Israël maar weinig kinderen een pinda allergie ontwikkelen, terwijl ze al op zeer jonge leeftijd een pindasnack te eten krijgen. Na het uitvoeren van vele onderzoeken is de mening over voedselintroductie drastisch veranderd. Waar eerst de Britse gezondheidszorg hun aanbevelingen aanpaste, is nu ook Nederland gevolgd. De Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen (NVK) heeft een nieuwe aanbeveling uitgebracht waarin ze aangeven juist vóór een leeftijd van 8 maanden al pinda en ei te geven aan het kind. Juist dit lijkt het ontstaan van voedselallergie te voorkomen.

Eigenlijk is dat logisch, want op jonge leeftijd is het immuunsysteem nog heel vormbaar en leert het snel. Voor andere soorten voeding is het preventieve effect minder goed onderzocht, maar er is geen reden om aan te nemen dat het voor bijvoorbeeld gluten anders zou zijn. Geef uw (klein)kind dus gerust (op een veilige manier) op jonge leeftijd al kleine hoeveelheden van verschillende, gezonde voedingsmiddelen!

Bron: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde