Geen medicijnen, een veganistisch dieet volstaat om diabetes te behandelen

Geschat wordt dat type 2 diabetes goed is voor 10 procent van alle kosten voor de gezondheidszorg in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Maar het is een goed behandelbare ziekte. Diabetici kunnen hun aandoening onder controle houden door een veganistisch dieet te volgen.

Het plantaardig dieet vermindert een aantal van de kenmerkende biologische markers van type 2 diabetes zonder medicijnen te hoeven gebruiken, zo bleek uit een omvangrijke overzichtsstudie.

Het dieet helpt ook tegen depressies – een aandoening die drie keer vaker voorkomt bij diabetici – en verbetert het algemeen welbevinden, stelden onderzoekers van de Universiteit van London vast. Diabetici verliezen ook gewicht met dit dieet.

Het overschakelen op het dieet kan de kosten van geneesmiddelen en andere medische behandelingen jaarlijks met $176 miljard (155 miljard euro) in de Verenigde Staten en £24 miljard (27 miljard euro) in het Verenigd Koninkrijk beperken.

Een veganistisch dieet zorgt voor een significante afname van de symptomen van type 2 diabetes, in die mate dat het geneesmiddelengebruik gestaakt of de dosis verlaagd kan worden, ontdekten de onderzoekers nadat zij elf eerder gepubliceerde studies onder 433 mensen met diabetes met een gemiddelde leeftijd van of 55 jaar nogmaals bestudeerden.

Het dieet was succesvoller dan de meeste richtlijnen van patiëntenverenigingen over de hele wereld aanbevelen, zeggen zij.
Een veganistisch dieet is vrij van alle dierlijke producten, ook zuivel, en staat alleen fruit, groenten, peulvruchten (zoals linzen), noten, zaden en volle granen toe.

Bron: BMJ Open Diab Res Care, 2018; 6: e000534