Geen nieuwe vloerbedekking als je zwanger bent

Dames, weersta de verleiding van een nieuwe vloer in uw huis als u zwanger bent of net bevallen. Nieuwe vloerbedekking of laminaat geeft hoge concentraties vluchtige organische stoffen (VOC’s) aan de lucht af. Dit verhoogt de kans op ademhalingsproblemen of longziekten bij uw baby, blijkt uit onderzoek van het Duitse Helmholtz Centrum voor Milieuonderzoek.
Wacht met de nieuwe vloer totdat uw kindje minstens één jaar oud is. Dit kan de kans op ademhalingsproblemen bij zuigelingen waarvoor een medische behandeling nodig is, aanzienlijk verminderen: in Duitsland zou het al zo’n twintigduizend gevallen per jaar schelen.
Er zitten minder VOC’s in de lucht als er geen lijm wordt gebruikt bij het leggen van de vloer. Maar nog beter is het om de nieuwe vloer helemaal niet te leggen, aldus de onderzoekers. Een nieuwe vloer bevat namelijk veel VOC’s, zoals styreen en ethylbenzeen, die de luchtwegen van baby’s aantasten.
Een ongeboren baby loopt het grootste risico, maar ook gedurende het eerste levensjaar vormen de VOC’s een gevaar.
De onderzoekers ontdekten de risico’s van een nieuwe vloer toen ze de gezondheid onderzochten van 465 nieuwe moeders en hun baby’s. Van ongeveer twee derde van de moeders was het huis verbouwd tijdens de zwangerschap, en een zesde van hen had ook een nieuwe vloer laten aanleggen.
Bron: Environment International, 2014; 73: 393-401