Gelatine voor genezing van acute hersenbeschadiging

Uit proeven met ratten blijkt dat het injecteren van gelatine in de hersenen een positieve invloed kan hebben op de genezing van acute hersenbeschadiging. Omdat rattenhersenen vergelijkbaar zijn met die van mensen, kan dit mogelijk hetzelfde effect hebben bij mensen.

Naalden met en zonder gelatine

De ontdekking komt van Zweedse onderzoekers die wilden bekijken wat het effect was van beschadigingen door een naald met en zonder gelatinecoating. In het blad Acta Biomaterialia beschrijven zij dat bij ratten die met gelatine werden behandeld, de bloed-hersenbarrière zich veel sneller herstelde. Deze barrière beschermt het brein tegen stoffen die via de bloedbaan kunnen binnendringen.

Lekken van moleculen

Normaal kunnen moleculen niet door de barrière, maar na een acute beschadiging kan een ‘lek’ optreden. ‘Het gebruik van met gelatine gecoate naalden stopte het lekken van moleculen binnen 24 uur,’ aldus Lucas Kumosa, een van de onderzoekers. ‘Zonder gelatine kan dit wel drie dagen duren.’

Bescherming tegen ontsteking

Bij een beschadiging aan de hersenen verzamelen zich zogenaamde microglia-cellen, die de schade herstellen. Maar ze kunnen ook schade toebrengen aan zenuwweefsel doordat ze eiwitten produceren. Bij gebruik van gelatine waren er weinig ontstekingen, maar juist veel cellen die een ontstekingsremmende werking hadden. Gelatine is zelf een eiwit en bij de afbraak ervan komen stoffen vrij die het herstel van bloedvaten en weefsel kunnen bevorderen.

Belangrijk bij operaties

Het gebruik van gelatine bij hersenoperaties zou mogelijke beschadigingen kunnen beperken. Zo wordt er onderzoek gedaan naar implanteren van elektroden om epilepsie of Parkinson te bestrijden, maar daarbij treedt er vaak hersenbeschadiging op. Als dat verminderd kan worden met gelatine, kan dat van groot belang zijn voor het succes van dat soort behandelingen.

Bron: acta Biomaterialia