Ultrasone pulsen verbrijzelen nierstenen

Een behandeling met een reeks geluidsgolven kan nierstenen verpulveren, aldus een nieuwe studie.

Onderzoekers van de Universiteit van Washington, in Seattle, ontdekten dat burst wave lithotripsy (BWL) nierstenen in zulke kleine stukjes kan versplinteren dat ze gemakkelijk kunnen worden afgevoerd. BWL is een variant op de niersteenvergruizing (extracorporele schokgolflithotripsie) die nu gewoonlijk in ziekenhuizen wordt toegepast bij nierstenen, waarbij via de huid schokjes worden toegediend.

De nieuwe methode gebruik gerichte, cyclische ultrasone pulsen die door de huid heen worden toegediend. Het is geen zeer invasieve procedure en ook effectiever dan de schokgolflithotripsie, aldus de onderzoekers.

In totaal namen 19 deelnemers met 25 nierstenen deel aan het onderzoek. Elke steen werd gedurende tien minuten behandeld met BWL. De behandeling bleek 90 procent van de stenen te breken en 40 procent ervan volledig te verbrijzelen. Iets meer dan de helft van de stenen was ten minste gedeeltelijk gefragmenteerd door de geluidsgolven. Resterende fragmenten waren klein genoeg om gemakkelijk door de patiënten uit te kunnen plassen. De deelnemers ondervonden geen negatieve bijwerkingen behalve wat klein weefselletsel.

De onderzoekers hopen dat hun bevindingen een stap zijn in de richting van behandeling die nog meer op de patiënt is gericht dan de traditionele lithrotripsie.

Bron: Journal of Urology, 1 May 2022