Gember als natuurlijke kanker-bestrijder

Binnen de natuurgeneeskunde is het allang bekend, maar nu begint het ook tot de reguliere geneeskunde door te dringen: gember kan kanker bestrijden. Een recente studie heeft de werkzaamheid tegen eierstokkankercellen aangetoond, en uit eerder onderzoek bleek dat het borst-, prostaat-, baarmoederhals-, long- en darmkanker terugdringt.

Onderzoekers ontdekten dat gemberextracten binnen een periode van drie dagen eierstokkankercellen doodt. Aan het eind van die drie dagen was de groei van de kankercellen gehalveerd, aldus onderzoekers van de Iran University of Medical Science. Ze testten verschillende sterkten van gemberextracten op de cellijnen en, zoals te verwachten was, had de hoogste dosis (80 mcg/ml) het meest spectaculaire effect.

P53-expressie

De onderzoekers vermoeden dat gemberextracten een proces in de cel activeren, dat bekend staat als p53-expressie. Dit reguleert de levenscyclus van de cel, met inbegrip van de apoptose of celdood. In de kankercellen die aan gember werden blootgesteld, was de p53-expressie zeven keer groter dan in onbehandelde cellen.

Deze ontdekking vormt een belangrijke doorbraak, omdat eierstokkanker erg moeilijk te behandelen is, zeggen de onderzoekers. Het is de vijfde meest dodelijke vorm van kanker bij vrouwen. In de Verenigde Staten werden in 2016 22.280 nieuwe gevallen geïdentificeerd en eiste de ziekte 14.240 levens. Omdat er weinig symptomen zijn, wordt eierstokkanker vaak pas laat gediagnosticeerd en is de algemene prognose slecht.

Bron: Adv Pharm Bull. 2017 Jun;7(2):241-249.