Gember-aromatherapie tegen misselijkheid bij chemo

Misselijkheid bij chemotherapie is een groot probleem. Koreaanse onderzoekers bestudeerden of de etherische olie van gember tegen misselijk kon werken bij kinderen met chemotherapie. Van de testgroep bleek 67 procent minder misselijk.

Door chemotherapie veroorzaakte misselijkheid kan als schokkend worden ervaren voor kinderen. Het doel van het onderzoek was om de bruikbaarheid van gemberaromatherapie te onderzoeken, zodat behandelingen verlicht kunnen worden. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Journal of Pediatric Oncology Nursing.

Effecten

Voor de studie werden 49 kinderen getest die verdeeld werden onder drie groepen. Hierbij moest de placebogroep aan water ruiken, een controlegroep aan babyshampoo en de laatste testgroep van 21 patiënten kreeg aromatherapie met gember.

De etherische behandeling met de gembergeur werd bij de laatste groep goed ontvangen, goed verdragen en was niet toxisch of belastend. Het verschil was, mogelijk door de kleine onderzoeksgroepen, echter niet significant. Van de groep die gemberaromatherapie kreeg, voelde 67 procent van de patiënten zich minder misselijk. Zo’n 5 procent voelde zich echter misselijker en 28 procent voelde helemaal geen verbetering.

Gember werd vroeger al gezien als een goedkope remedie van om van misselijkheid af te komen. Vaak wordt het getipt bij zwangerschapsmisselijkheid. Ook is het bewezen middel bij postoperatieve misselijkheid. Bij volwassen die een buikoperatie ondergingen, nam zowel het braken als de misselijkheid af.

Bronnen:
J Pediatr Oncol Nurs. 2018 Jun 1:1043454218782133.
J Altern Complement Med. 2017 Mar;23(3):196-200.