Gemiddelde student komt bijna 5 kg aan op de universiteit


We weten allemaal dat het dieet van de meeste studenten niet al te best is, en dat is ook te zien. De gemiddelde student komt zo’n 4,53 kg aan tijdens zijn of haar studententijd.

Slechts 15 procent van de studenten krijgt wekelijks voldoende beweging – ongeveer drie keer 30 minuten – en zeer weinig van hen volgen de gezondheidsadviezen voor het eten van groente en fruit.

Het is daarom geen verassing dat de gemiddelde Amerikaanse student tijdens zijn of haar studie bijna 5 kilo aankomt, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Vermont. Zorgwekkender is de 41 procent van de studenten die aan het einde van hun studie tijd te zwaar zijn. Zeker in vergelijking met de 23 procent die ook voor het studeren al problemen hadden met hun gewicht.

Volgens de onderzoekers vindt de grootste hoeveelheid gewichtstoename plaats tijdens het eerste studiejaar. Studenten komen in deze tijd ongeveer 1,35 van de totale 5 kilo aan.

De grootste zorg is wat er zal gebeuren wanneer zij klaar zijn met school. Wanneer ze op jonge leeftijd al overgewicht hebben, is het waarschijnlijker dat ze obees zullen zijn tegen de tijd dat ze 30 jaar zijn. Dit verdubbelt de kans op voortijdige sterfte door welke oorzaak dan ook, zeggen de onderzoekers.
Bron: Journal of Nutrition Education and Behavior, 2016; doi: 10.1016/j.jneb.2016.10.014