Gen heeft sleutelrol bij borstkanker

Acht jaar duurde het onderzoek, maar onderzoekers uit Australië kunnen inmiddels vaststellen dat zij een gen hebben geïdentificeerd dat een sleutelrol speelt in de overleving van tumoren bij ernstige vormen van borstkanker.

Borstkanker is er in veel verschillende vormen. Sommige patiënten lijden aan een zeer ernstige vorm met een beangstigend lage overlevingskans. De helft van hen overleeft het niet. Voor de patiënten is de ontdekking mogelijk goed nieuws. Het ontdekte gen, genaamd AAMDC, voorkomt namelijk dat de behandeling aanslaat.

De onderzoekers wendden zich tot een borstkankersubgroep met de naam IntClust2. De tumoren van deze groep kenmerken zich door een stukje DNA op chromosoom 11, het chromosoom waar het AAMDC-gen te vinden is. De onderzoekers analyseerden 119 monsters en merkten op dat in 25 procent van de tumoren het gen zichzelf verveelvoudigt.

Om de werking van AAMDC te begrijpen, zetten zij het onderzoek voort bij muizen. Door het niveau van AAMDC te verlagen, ontdekten zij dat de kankercellen vertraagden en afstierven; hoe minder AAMDC, hoe hoger dus de kans op herstel.

De onderzoekers menen dat deze kankerbevorderende functie van AAMDC door de tumoren wordt ingezet als ‘overlevingskit’. Ze passen zich simpelweg aan en ondersteunen op deze manier de groei van kankercellen. Zo ‘beschermen’ zij de tumoren tegen de hormonale kankerbehandelingen.

Het AAMDC-gen werd niet alleen aangetroffen bij borstkanker. Bij zowel eierstok-, prostaat-, en longkanker waren ze ook zichtbaar. Als vervolg op deze nieuwe ontdekking kan worden gekeken naar nieuwe behandelingen. Het onderzoeksteam concludeerde dat verschillende vormen van kanker nu kunnen worden opgespoord door te zoeken naar hoge niveaus van AAMDC in de tumorcellen.

Bron: Commun 12, 1920 (2021)