Geneeskunde kent geen oplossingen voor lage rugpijn

Bijna iedere volwassene heeft op een bepaald moment van zijn leven last van lagerugpijn. Sterke pijnstillers, injecties of operaties zijn overdreven en artsen mogen geen alternatieve behandelingen voorstellen die misschien beter werken, zoals acupunctuur, zo luidt de conclusie van een belangrijke review.

De huidige behandelopties hebben weinig effect, zegt Martin Underwood, hoogleraar aan de Warwick Universiteit en een van de auteurs van de review. ‘De nodige mensen worden blootgesteld aan hightech geneeskunde en invasieve procedures. Maar er is heel weinig bewijs dat de toepassing ervan ondersteunt.’

Artsen zijn echter aan handen en voeten gebonden door richtlijnen voor ‘best practices’, die voorkomen dat ze alternatieve behandelingen voorstellen of voorschrijven, zoals acupunctuur of elektrotherapie, volgens de review.

Actief blijven

Het is voor alle patiënten het beste om actief te blijven, wat in strijd is met de meeste mythen over rugklachten, zoals de noodzaak van voldoende bedrust. In plaats daarvan is activiteit, zelfs buigen of tillen (voorzichtig en vanuit de heupen of knieën) toegestaan, en kan ze het herstel bespoedigen.
Pijnstillers zullen de patiënt niet helpen, hoewel ze tijdelijk verlichting kunnen bieden. Het probleem is dat ze uiteindelijk kunnen leiden tot het nemen van sterkere opioïde pijnstillers, die zeer verslavend kunnen zijn.

Lage rugpijn moet serieus worden behandeld als sprake is van: moeite met plassen, meer aandrang om te plassen, verminderde seksuele functies of gevoelens, gevoelloosheid in de geslachtsorganen of billen, verlies van de blaas- of darmbeheersing of het verlies van kracht in de benen.

Bron: Lancet, 2018 Mar 20