Geneesmiddelen tegen spijsverteringsproblemen vergroten de kans op terugkerende darminfecties

Geneesmiddelen tegen spijsverteringsproblemen en overtollig maagzuur, die zonder recept verkrijgbaar zijn, vergroten de kans op terugkerende Clostridium difficile infecties en dit kan leiden tot een scala aan darmproblemen, gaande van diarree tot een levensbedreigende ontsteking van de dikke darm.

De geneesmiddelen doen de kans op een infectie met C. difficile bij mensen die al eerder een infectie hadden aanzienlijk toenemen, aldus onderzoekers van de Mayo Clinic.

Middelen tegen indigestie en overtollig maagzuur, zoals omeprazol, een protonpompremmer, en ranitidine, een H-2 histamineremmer, vergroten de kans op terugkerende infecties. Veel van deze middelen zijn zonder recept te koop en worden gebruikt tegen indigestie, overtollig maagzuur, dyspepsie en maagzweren.

De onderzoekers ontdekten het verhoogd risico toen ze de resultaten van zestien eerder gepubliceerde medische studies onder 7.703 patiënten met C. difficile opnieuw onder de loep namen. Van deze groep raakten 1.525 mensen twee keer of vaker besmet, en de onderzoekers ontdekten dat het gebruik van de middelen de kans op een nieuwe infectie met 22 procent deed toenemen.

Mensen die eerder een infectie gehad hebben kunnen beter op zoek gaan naar alternatieven voor de behandeling van hun maagdarmproblemen, stellen de onderzoekers.

Bron: JAMA Internal Medicine, 2017; doi: 10.1001/jamainternmed.2017.0212