Geneesmiddelen voor de bloeddruk verzevenvoudigen de kans op huidkanker

Een van ’s werelds meest gebruikte geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk (hypertensie) vergroot het risico op huidkanker aanzienlijk, zo blijkt uit recent onderzoek.

Diuretica, ook wel ‘plaspillen’ genoemd, maken het risico op huidkanker zeven keer groter, in het bijzonder bij patiënten die de geneesmiddelen gedurende lange tijd innemen. De geneesmiddelen bevatten een chemische stof, hydrochloorthiazide genaamd, die van invloed is op de huid en haar gevoeliger maakt voor de uv-stralen van de zon, stellen onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Denemarken.

De geneesmiddelen doen de kans op het krijgen van één soort huidkanker drastisch stijgen, namelijk het plaveiselcelcarcinoom, dat makkelijk te behandelen is en zelden fataal is, volgens de onderzoekers.

Dat diuretica de huid gevoeliger maken was al bekend, maar de onderzoekers waren verbaasd dat zij ook huidkanker kunnen veroorzaken, zeker in die mate. Zij veronderstellen dat een op de tien gevallen van plaveiselcelcarcinoom het resultaat is van het gebruik van een diureticum dat hydrochloorthiazide bevat.

Hun bevindingen worden ondersteund door Armand Cognetta, een onderzoeker van de Florida State Universiteit, die vaststelde dat zijn patiënten, waarvan honderden met huidkanker, een hoog gehalte hydrochloorthiazide in hun bloed hadden. ‘De combinatie van leven in het zonnige Florida en het innemen van hydrochloorthiazide lijkt voor sommige patiënten zeer ernstig en zelfs levensbedreigend te zijn,’ zegt hij.

Patiënten die zich hierover zorgen maken, kunnen het best het gebruik van andere medicijnen tegen hypertensie met hun arts bespreken. Diuretica zijn de enige middelen die in verband gebracht werden met huidkanker, aldus de onderzoekers.

Bron: J Am Acad Dermatol, Dec 4, 2017