Gestandaardiseerde behandeling prostaatkanker verdubbelt risico dementie

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat androgeen deprivatietherapie (ADT), gebruikt in de strijd tegen prostaatkanker, ook de kans op dementie verdubbelt. Onderzoekers geven aan dat artsen wellicht moeten zoeken naar een veiliger alternatief voor de standaardbehandeling bij uitgezaaide prostaatkanker.

ADT verlaagt het testosteronniveau, en dit lijkt invloed te hebben op de kans op het ontwikkelen van dementie of de ziekte van Alzheimer in een later stadium. In het nieuwe onderzoek hielden onderzoekers van de Stanford University School of Medicine de voortgang bij van 1.826 prostaatkankerpatiënten (gemiddelde follow-up: 3,4 jaar) die ADT hadden ondergaan. Gedurende de follow-up periode ontwikkelde bijna 8 procent dementie vergeleken met 3,5 procent van patiënten met prostaatkanker die geen ADT ondergingen.

’Het risico is echt en afhankelijk van een eerdere geschiedenis van dementie bij een patiënt’ aldus hoofdonderzoeker Nigam Shah. Het risico was het prominentst aanwezig bij mannen van 70 jaar en ouder die minstens een jaar lang een ADT-behandeling ondergingen.

Bron: JAMA Oncology