Geur koffie al genoeg om brein actiever te maken

Nederlanders houden van koffie. Bijna tachtig procent van de bevolking drinkt koffie, met een gemiddelde van bijna vier koppen per dag. Koffie is overal verkrijgbaar voor een lage prijs, of zelfs gratis op veel kantoren. De cafeïne in koffie stimuleert het centrale zenuwstelsel en geeft een wakker en alert gevoel.

Juist omdat koffie zo verbonden is aan de westerse cultuur hebben Canadese onderzoekers onderzoek gedaan naar de psychologische effecten van koffie. Het team van wetenschappers wilden zien of blootstelling aan voorwerpen die mensen deed denken aan koffie psychologische effecten had. Dat bleek zo te zijn. Mensen die de voorwerpen zagen kregen een alertheid die gelijk was aan als ze koffie hadden gedronken. De proefpersonen hadden het gevoel hadden dat de tijd sneller ging en ze dachten in meer precieze termen.

Hogere alertheid bij westerse culturen

Het onderzoek werd gehouden onder mensen van verschillende etnische achtergronden, uit zowel oosterse als westerse culturen. Dit leverde een ander interessant resultaat op. De groep mensen uit westerse culturen had een hogere alertheid bij het zien van de koffie-gerelateerde voorwerpen dan de groep uit oosterse culturen. De wetenschappers vermoeden dat dit te maken heeft met het feit dat koffie in oosterse landen niet zo gewoon is als in het westen.

Psychologisch effect van drank en voedsel

De resultaten van het onderzoek zijn reden om verder te onderzoeken hoe verschillende soorten drank en voedsel psychologisch effect hebben op mensen, aldus Sam Maglio, een van de leden van het wetenschappelijk team dat het onderzoek uitvoerde.

Bron: Conscious Cogn. 2019 Apr;70:57-69.