Gezond cholesterol, toch een hartinfarct

Opnieuw ligt de theorie dat een hoog cholesterol hart- en vaatziekten veroorzaakt, onder vuur. Uit een nieuwe studie onder mensen die een hartinfarct hebben gehad, blijkt dat zij allemaal een ‘gemiddelde’ cholesterolspiegel hadden.
Met andere woorden: de hoeveelheid ‘slechte’ LDL-cholesterol in hun bloed was normaal en vormde geen waarschuwing voor een dreigende hartziekte.
Hart- en vaatziekten kunnen net zo goed veroorzaakt worden door roken of slechte eetgewoonten, zeggen onderzoekers van het Minneapolis Hartinstituut.
Ze onderzochten 1823 patiënten die allemaal een ST-elevatie-myocardinfarct (STEMI) hadden overleefd: een van de ernstigste infarcten waarbij een grote kransslagader volledig is afgesloten. Dat is meestal het gevolg van slagaderverkalking atherosclerose): ophopingen van vet in de vaatwand – volgens de gangbare theorie door een hoge cholesterolspiegel – waardoor een bloedvat op den duur volledig verstopt raakt.
‘Hartziekte is een proces dat meerdere oorzaken kan hebben, en er zijn naast cholesterol andere factoren die het risico kunnen vergroten, zelfs bij een gezond cholesterol. We ontdekten zelfs dat de gemiddelde cholesterolspiegels bij deze groep patiënten heel gewoon was,’ zegt hoofdonderzoeker Michael Miedema.
Ondanks hun normale cholesterolspiegel voldeed 79 procent van de groep aan de nieuwe, strengere Amerikaanse criteria om met statines, cholesterol verlagende medicijnen, te beginnen. Onder de oude richtlijn zou dat slechts 39 procent zijn geweest.
J Am Heart Assoc, 2017; 6: e005333